dimecres, 13 d’abril del 2011

MONES - 2a sessió -

MONA DE PASQUA DE XOCOLATA

Fem el pa de pessic, millor el dia abans.
Fem un almívar:
50 g de sucre
1/2 dl d'aigua
un rajolí de conyac
Posem en un pot el sucre, l'aigua i el conyac i ho escalfem
fins que arrenqui a bullir. Ho apartarem del foc i ho deixarem
refredar.

Obrim el pa de pessic pel mig, l’emborratxem amb l’almívar i
el farcim amb melmelada d’albercoc o de préssec. El tapem i
el deixem fins el moment de cobrir-lo amb la glaça.


Fem la glaça de xocolata:
150 g de sucre

1/2 dl d'aigua

70 g de cobertura de xocolata negra

10 g de mantega

Posem el sucre i l'aigua al foc i quan comencin a sortir
bombolletes hi afegim la xocolata i la mantega. Remenem
perquè es desfaci bé.

Muntem la mona:
Posem el pa de pessic muntat en una reixa alta i, a sota, hi
posem una safata per recollir la glaça que caigui.


Aboquem la glaça a poc a poc i amb cura per sobre el pa de
pessic però farem servir cap espàtula. Deixem que es vagi
repartint i que caigui pels costats, d'aquesta manera ens
quedarà llisa i perfecta.
Si els costats no queden totalment coberts de glaça en
posarem de la que ens ha caigut, aquesta vegada si, ajudant
-nos d’una espàtula o llengua de silicona.


Posem ametlles laminades torrades per tot el costat i guarnim
la mona al nostre gust, amb fruita confitada, ous de xocolata,
plomalls…


dilluns, 11 d’abril del 2011

CUINA DE PRIMAVERA -4a sessió-


FOCACCIA DE VERDURES

Recordarem la recepta de la focaccia que ja vam fer en un taller anterior i avui la guarnirem amb verduretes de temporada! 
NECESSITEM:
  • -Un quart de litre d’aigua tèbia.
  • -4 o 5 culleradetes d’oli d’oliva.
  • -2 culleradetes de sucre.
  • -2 culleradetes de sal.
  • -450/500 de farina.
  • -1 sobre de llevat de pastisseria super ràpid o 25g de llevat fresc.

S’amassen tots els ingredients fins aconseguir una massa no massa enganxosa, ho posem en un bol i ho tapem amb un drap de cotó durant una hora perquè reposi i creixi.

Folrem una safata de forn amb paper vegetal i el pintem amb oli.

Una vegada la massa ha crescut posem la posem damunt el paper vegetal i l’anem estenent i fent forats amb els dits.
Després untem bé la massa amb oli.

Posem la safata , a 50/60º, al forn durant mitja hora i la traiem perquè es refredi.

Posem el forn a escalfar a 200º.

Posem sal grossa damunt la focaccia a mig coure, (opcional : posar-hi herbes).
La posem dins el forn ja calent uns 20 minuts o fins que tingui un bonic color daurat.

Si volem fer una focaccia de verdures de temporada cal que les tallem ben primetes (carbassó, ceba tendra, carxofes, pèsols...) les sofregim una miqueta i les posem al damunt abans de la darrera cocció.


Una la vam fer amb pera, gorgonzola i nous.

BON PROFIT!!

dimecres, 6 d’abril del 2011

MONES - 1a sessió -


MONA TRADICIONAL

PA DE PESSIC
-6ous sencers de gallina
-150g de sucre
-200g de farina

Preescalfar el forn a 200º
Batre els ous sencers amb el sucre a punt de cinta ben fort Després posar-hi la farina a poc a poc i amb molta cura mirant que no ens baixi gens la massa.
Preparar un motlle amb oli i farina perquè no s'enganxi.
Abocar-hi la massa i posar-lo al forn uns 20 minuts.

ALMÍVAR
  • suc d'una taronja
  • aigua mineral
  • 100 g de sucre  

S'extreu el suc d'una taronja i s'afegeix aigua mineral fins arribar als 100 mL.
S'hi afegeix el sucre i es porta al foc, i es deixa bullir uns minutets.
(Si voleu hi podeu afegir una mica de licor un cop fred).
GEMA:
  • 6 ous sencers
  • 351 g de sucre (ha de ser el mateix pes que els ous)
  • 30 g de midó
  • 180 g d'aigua mineral
Es baten els ous com si es fes una truita. S'hi afegeix l'aigua i es cola amb un colador xinès.
Es barreja el sucre i el midó, i s'afegeix a la barreja anterior (procurant que no es formin grumolls).
Es cou, tot remenant, fins que comenci a espessir. Quan tingui l'espessor desitjada, es retira del foc i s'extén al damunt d'una superfície freda (taula, marbre) per tal d'evitar que s'oxidi i agafi una tonalitat verdosa.
Quan sigui freda, es recull i es guarda a la nevera fins al moment de fer-la servir.


Per fer el MUNTATGE es divideix el pa de pessic per la meitat. S'impregna de l'almívar, i es farceix de gema. 
Es col·loca la meitat superior del pa de pessic i es procedeix de la mateixa forma (s'impregna de l'almívar i es cobreix de gema). Es recobreix tot el pa de pessic amb la gema i s'adorna la vora amb ametlla filetejada. I es decora al vostre gust .

Cuina de primavera - 3a sessió-

unes postres amb fruita del temps- pastís de maduixes -

Hem de fer: 

-Pasta brisa
-Crema pastissera

Fem la pasta brisa

·        250 g. de farina
·        125 g. de mantega en pomada
·        60 g d’aigua
·        5 g de sal
                             
Posem la farina i la sal en un bol de cuina,  hi  afegim la mantega tallada a daus ben petits i ho treballem bé fins que la mantega quedi integrada amb  la farina.
Hi  afegim l’aigua i la treballem una miqueta més La  deixem reposar a la nevera un parell d’hores.
Es cou a 180º entre 12 i 15 minuts.
Després ja es pot fer servir per fer el pastís.

Fem la crema pastissera

· 1/2l de llet
· 4 rovells d’ou
· 100g de sucre
· 40g de maizena
· canyella
· pell de llimona


Dissoldre la maizena en un rajolí de llet freda.
En un cassó al foc, posar la resta de la llet amb el sucre, la canyella i la pell de llimona. Quan arrenqui el bull, treure del foc i deixar refredar una mica.
A part, barrejar els rovells amb la maizena. Afegir la llet ja temperada, barrejar i colar. Tornar a posar la crema al foc, remenant sense parar. A la que arrenqui a bullir, treure del foc i deixar refredar.



Muntem el pastís
Damunt la pasta brisa mig cuita hi posem una bona capa de crema pastissera i per sobre hi col·loquem les maduixes tallades pel mig cobrint-la totalment.
Posem el pastís10 minuts més al forn. El deixem refredar. El traiem del motlle amb molta cura i ja el tenim a punt per menjar.

CUINA DE PRIMAVERA -2a sessió-

 Aquí el pastís de calçots.
 I aquí els calamars a la planxa farcits de carxofa!